BOSTON ÜNİVERSİTESİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ ENSTİTÜSÜNÜN YAPTIĞI AKADEMİK ÇALIŞMAYA GÖRE;
187 ACİL SERVİS ARAÇLARINDA BULUNDURULMASI GEREKEN GENEL EKİPMAN VE DONANIMLAR :
* Gaz işletmelerinin acil 187 ekipleri için en gerekli ve en hayati enstrüman elbette gaz tespit ve analiz cihazıdır. Cihaz özellikle EXPROOF özelliği, PPM, LEL, %VOL cinsinden ölçüm yapabilmeli, ayrıca karbonmonoksit okuma özelliği de olmalıdır.
* Kapalı alanlarda gaz kaçağı taraması yapılacaksa mutlaka cihazda, anlık ve sürekli okuma, doğalgazı diğer gazlardan ayırt edebilme, tehlike sınırında farklı gazları sınıflandırabilme özelliklerinin de olması gerekir. Bu özelliklerde bir cihaz yoksa iş güvenliği yasası gereği 187 acil ekibinin kişisel gaz analizatörü bulundurması gerekir. Çünkü öncelik ekiplerin güvenliğidir.
* Kapalı alanlarda patlamaların önlenmesinde önemli bir ayrıntıdır, cihazların kalibrasyonları uluslararası kabul edilebilir akıllı sistemle yapılabilmeli ve insan dahli olmamalıdır. Cihazın lisanın yerel dilde olması büyük avantaj olacaktır.
* Gaz şirketlerinin kullanacağı boru boğucular mutlak surette uluslararası standartlara göre üretilmiş ve sertifikalandırılmış ve topraklamalı olmalıdır.
* 20mm ve 32mm servis hatları için kullanılan boru sıkıştırıcılar bir seferde sıkıştırma yapabilecek dizayna sahip olmalıdır. 63mm ve sonrası için aletin teleskobik uzatma aparatı sayesinde çukura inmeden müdahale imkânına sahip olmalıdır. Boru boğuculara “mobil vana” anlayışı ile bakılmalıdır.
* Mekanik boru birleştirme teknolojisinden acil durumlarda faydanılmalıdır. Hem kör tıpa, hem manşon olabilen cift fonksiyonlu mekanik birleştiriciler acil ekiplerin araçlarında bulundurulması ve kullanılması faydalı olacaktır.
* Kapalı alanlardaki çelik tesisatlarda gaz kaçağı tespitinde hemen gaz akışı kesilmektedir. Kış aylarında evlerde dahi gaz akışının kesilmesi problemdir.
* Tamir süreci ve tekrar akışın sağlanması uzun zaman almaktadır. Bu durumlarda gelişen teknolojiden faydalanılmalıdır. Kompozit teknoloji ile gaz akışı durdurulmadan, gaz sızıntısı kalıcı bir şekilde tamir edilebilmektedir. Hastane, okul gibi yerler düşünüldüğünde basit, kolay ve hızlı bir şekilde uygulanabilen çözümlerle mağduriyetlerin oluşması önlenebilir. Bu kitlerden acil 187 ekiplerinin araçlarında olması yararlı olacaktır.
* Dijital manometreler teknik servis ve kalibrasyon merkezinin hizmetinin olduğu standartlara uygun cihazlar alınmalıdır. Cihaz bekleme süresinde etkilenmemesi için çelik boruya mıknatısla tutunabilme özelliğinin olması faydalı olacaktır. Raporlama özelliği önemlidir.
BAKIM ONARIM ARAÇLARINDA BULUNDURULMASI GEREKEN EKİPMAN VE DONANIMLAR
* Gaz işletmeleri bakım onarım ekipleri için de en gerekli ve en hayati cihaz/gereç elbette gaz tespit ve analiz cihazıdır. Açık /kapalı alanlarda gaz kaçağı varsa mutlaka cihazda, anlık ve sürekli okuma, doğalgazı diğer gazlardan ayırt edebilme, tehlike sınırında farklı gazları sınıflandırabilme, özelliklerinin de olması gerekir. Bu özelliklerde bir cihaz yoksa iş güvenliği yasası gereği 187 acil ekibinin ayrıca kişisel gaz analizatörü bulundurması gerekir. Çünkü öncelik ekiplerin güvenliğidir.
* Cihazların kalibrasyonları uluslararası kabul edilebilir akıllı sistemle yapılabilmeli ve insan dahli olmamalıdır. Her personelin cihazının kendisine zimmetli olması ve sorumluluğunu taşıması yöntemi tercih edilmelidir.
* Bakım onarım ekipleri için gerekli olan başka bir cihazda yeraltı gaz kaçaklarını hızlı, etkin, doğru olarak okuyabilen portatif gaz tespit cihazlarıdır.
* Bakım ve onarım ekibi çalışma alanını önceden mutlaka taramalıdır. Araç ile girilemeyen yerler, asfalt birleşme noktaları, menholler, çöküntüler, civardaki mahzenler, depolar, tüneller, portatif metan tespit cihazları ile gaz sızıntıları taraması yapılmalıdır. Cihazların kalibrasyonları uluslararası kabul edilebilir akıllı sisitemle yapılabilmeli ve insan dahli olmamalıdır. Cihazın lisanının yerel dil olması büyük avantaj olacaktır. Bu cihazlar ile araç ile taranamayan tüm hatların bilhassa servis hatlarının taranması da mümkün olacaktır.
* Bakım ekipleri için de ulaşılamayan yerlerdeki gaz tespitleri için 30 ila 100 metre uzaklıklardaki gaz varlığını ppm*metre cinsinden ölçen lazer cihazlarında olması çok önemlidir. Servis kutularının uzaktan kontrolü, büyük ve geniş ısı merkezlerinin yüksek hatları, yaklaşılması tehlikeli alanlar, fabrikalar ve hızlı genel kontroller için çok ideal cihazlardır. Şirketlerin kalitesi bu tür teknolojik yatırımlarla ölçülmelidir.
* Kaynaksız mekanik boru birleştirme yöntemi acil durum ve tamir işlemlerinde kullanılmadır. 63mm ve daha düşük tüm ölçülerde her türlü fiting üretilmektedir. Bilhassa tamir kitleri tüm dünya da yaygın olarak kullanılan mekanik boru birleştirme teknolojisinden acil durumlarda faydanılmalıdır. Montajı son derece basit ve kolay olan bu fitinglerden bilhassa deprem riski olan bölgelerde kullanımı büyük avantajlar sağlayacaktır.
* Bakım onarım ekipleri yeraltı boru ve kabloların tespiti, derinliğinin ölçülmesi ve izlemesini yapabilecek cihazlarla donanımlı olmalıdır.
* Polietilen dâhil tüm boruların tespiti de artık mümkündür. Bu cihazlar mutlaka her gaz kuruluşunda olmalıdır, bilinçsiz kazı çalışmaları maalesef çok zarar vermektedir.
* Kompozit tamir kitleri, yüksek basınçlı gaz kaçaklarını ya durdurabilme yâ da minimize etmede kullanılmaktadır, aynı zamanda terlemenin önlenmesi, korozyon önleme, dent hasarlarının tamiri, mükavemet kaybının geri kazanımı işlerinde de kullanılmaktadır. Büyük çaptaki borular için de kitler tedarik edilmektedir. Bu anlamda bu kitlerin bakım araçlarında acil müdahaleler için bulundurulması elzemdir.
* Gaz şirketlerinin kullanacağı boru boğucular mutlak surette uluslararası standartlara göre üretilmiş ve sertifikalandırılmış ve topraklama aparatları olmalıdır. Bu aletler 63mm ve sonrası tüm borularda teleskobik uzatma aparatı sayesinde, çukura inmeden müdahale imkânına sahip olmalıdır. Boğma işleminin yapıldığı nokta kompozit tamir ürünleri ve ya başka yöntemlerle tamir edilmelidir.