TOROSGAZ ,diğer ortakların hisselerini satın alan  SELTAN A.Ş.’nin oldu. TOROSGAZ’ın CEO’u Abdurrahman ATABEY ile görüştük. Atabey ile TOROSGAZ’ı ve Doğalgaz işletmeciliğinde öncelikleri sorduk.

Hayırlı olsun ve TOROSGAZ  da şimdi neler yapacaksınız?

DMS Doğalgaz:Sensit Türkiye-Gaz Kaçak Tespit

Atabey;  TOROSGAZ da yeni dönem ile en üst seviyede kalite ve teknolojiyi önceleyerek hızlı bir şekilde lisans sahamızda yatırımlar yaparak müşterilerimize memnuniyet eksenli hizmet vereceğiz. Kadromuzu güçlendirdik, Lisans sahamızda ki birçok yeri bu yıl gazlaştıracağız, Şu anda lisans bölgemizde ulaştığımız abone sayımız 165,149 dur. İlçeler bazında yeni çalışmalar yapıyoruz, genişleme kapsamında yeni 3 ilçe Yalvaç, Gölhisar ve Keçiborlu ilçelerimizi gazlaştıracağız. Yeni hizmet binalarımızda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2018-2019 yılı hedeflerimizde geçmişte yapmamız gerekenler ile bu gün yapmamız gerekenlerin tamamını bu dönemde bitireceğiz.

Yenilenmiş ve eğitim almış bir kadroyla, teknolojik imkanlarla  ve üstün hizmet anlayışı ile TOROSGAZ Isparta ve Burdur da mükemmelliği yakalayacaktır.

TOROSGAZ’dan önce DiYARGAZ, ÇORUMGAZ ve İGDAŞ’ta  uzun yıllar sektöre hizmet ettiniz. Bunca tecrübe sonrasında sizce  sektör neyi öncelemeli?

Atabey, Sektörümüzüm birinci önceliği mutlak surette “ GÜVENLİK” olmalı, halk ifadesi ile “ÖNCE CAN”  Çalıştığım her yerde ben bunu önceledim.  Şimdi de TOROSGAZ da  tamamen yetki bize geçtiğinde ilk yaptığımız şey güvenlik tedbirleri almak olmuştur. Bu kapsamda  İlk görüştüğümüz firma da DMS A.Ş olmuştur. Niye DMS A.Ş çünkü Dünyanın en iyi markası olan Sensit Teknoloji’nin temsilcisi ve bu alan da en tecrübeli firması olması nedeniyledir. Hemen gaz  detektörlerini ve mobil gaz tarama sistemlerini  aldık ve elemanlarımızı eğitmelerini istedik.  Son derece doğru bir iş yaptığımızı daha ilk uygulamalarda gördük .

Gaz kaçakları olur, olabilir bunun bir çok nedeni vardır. Malzeme, montaj, kontrol, test  ve  işçilik hataları , doğal cereyanlar, müdahaleler gaz kaçaklarına sebebiyet verebilir. Yeraltındaki gaz kaçakları kapalı alanlara sirayet edebilir ve birikme durumunda bir kıvılcım ile büyük zayiatlar yaşanabilir. Bunun birçok örneğini ülkemizde yaşadık ve yaşıyoruz. Dünya bunu yıllardır yaşıyor. Patlamaların sebep olduğu  maliyetler çok yüksek olmaktadır. Bu hassasiyetle çalışmalarımızda bu konu önceleyeceğiz.

Güvenlik için neler yapılmalı?

Atabey;  Birincisi, güvenlik öncelenmeli  ve  her zaman  her işte  birinci gündem maddesi olmalıdır. Her şey den tasarruf olabilir ancak güvenlikten tasarruf olamaz, teknolojiden faydalanılmalı, keyfi uygulamalardan kaçınılmalı ve mutlak bir disiplin ile güvenlik konuları ele alınmalı ve uygulanmalı. Titiz çalışmalar ile her ihtimal değerlendirilmeli, sürekli eğitimler ile elemanlar donanımsal olarak yetiştirilmeli ve motive edilmeliler. En iyi elemanlar bu sahada değerlendirilmeli, limitsiz bütçeler bu alana ayrılmalıdır. Harcayacağınız her kuruş aslında olabilecek bir patlamada ciddi maddi ve manevi kayıpların önünü alacaktır. Bu anlamda dünya da bu işi yapan cihaz üreten eğitim veren uzman firmalar var ve bu firmalardan da ülkemizde de var, Teknolojiden mutlaka istifade edilmelidir.

Bu aslında Kanuni bir zorunluluk değil midir?

Atabey; Elbette kanuni bir zorunluluktur  ve de sorumluluktur, EPDK mevzuatına göre dünya uygulamalarında olduğu gibi her altı ayda bir sefer tüm gömülü hatları kontrol etmeliyiz. Fakat biz TOROSGAZ olarak bunu sürekli yapacağız.

Her fırsatta yapacağız. Çünkü bugün kaçak yoksa yarın olmayacağı anlamına gelmez. Biz bu nedenle sürekli tarayacağız. Tahmin ediyorum biz her üç ayda bir ana hatlarımızı ve servis hatlarımızı taramış olacağız.

Abarttığımızı düşünmeyin çünkü Isparta ve Burdur bildiğiniz gibi birinci derece deprem risk alanında bulunmaktadır, Isparta ve burdur imar yapılanmasında mahzenler /giriş altı bölümler yaşam alanlarına dönüştürülmüş, bu da herhangi bir sızıntıda bu alanlara gaz sızıntısı ve birikmesi ihtimali vardır. Isparta ve Burdur toprak yapısı geçirgen yumuşak pomza esaslıdır.

Bu nedenle biz işimizi şansa bırakmadan en titiz bir şekilde kanuni zorunluluktan da öte realiteye uygun hareket ederek en az her üç ayda bir taramalarımızı hem araç, hem yürüyerek, hem lazer teknolojisinden de faydalanarak uzaktan okumalar ile de servis kutularını kontrol edeceğiz.

Gaz hatlarına üçüncü şahısların müdahaleleri için nasıl bir önlem alınmalı?

Atabey, Evet son günlerde Doğalgaz yeraltı hatlarına çok sayıda zararlar verilmektedir. Geçen sayınızda da GAZBİR’ in kıymetli ve değerli başkanı Sayın  Yaşar ARSLAN bey de bu konuya dikkat çekmişti.

Yeraltı hatlarımıza hasar verilmesi konusunda belediyeler ve mesleki örgütlerle koordineli çalışmalı ve yine teknolojiden faydalanmalıyız. Öncelikle Belediyeler kazı yapacak olanların izinsiz kazı yapmalarına asla müsaade etmemeliler. Belediyeler ve Kazı firmaları meslek kuruluşları ile koordineli yeraltında hattı ve kablosu bulunan tüm kurum ve firmalar uzmanları kazı yapacak operatörlere eğitim vermelidir. Bu altyapı kuruluşlarında haritalandırma birimleri iyi çalışmalı, kazı öncesi müracaatlarda yer göstermelerde hata yapılmamalı. Başta Gaz işletmelerinde ve diğer altyapısı bunulan firmalarda ve kazı/hafriyat firmalarında veya meslek birliklerinde mutlaka yeraltı boru ve kablo tespit ve izleme cihazları olmalıdır. Yeni teknoloji ile yer altında 2 ve 4 metreye kadar derinliklerde bulunan tüm boru çeşitlerini kazı yapmadan cihaz ekranlarında ve üç boyutlu bir şekilde görebiliyoruz. Bu teknolojik cihazlar ilk hasar önlemlerinde kendilerini fazlası ile amorti etmektedirler, bundan dolayı Gaz İşletmeleri başta  gaz kaçak ve tespit cihazları olmak üzere Güvenlik gerekçesi ile teknolojiye yatırım yapmaktan kaçınmamalılar.

Sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz ve gelecek için öngörüleriniz nelerdir?

Atabey; Sektörümüz her şeye rağmen iyiye gidiyor, çok yetişmiş tecrübeli elemana sahibiz, teknolojik olarak iyi bir noktadayız, birlik olarak hareket edebiliyoruz, EPDK ve GAZBİR ile kendimizi geleceğe taşıyoruz.

Ancak yeter mi ? Hayır asla, çünkü hiçbir şey yerinde durmuyor, dolayısı ile biz başarımızı sürekli artırmalıyız. Bizler “Dünü ile bu günü aynı olan ziyandadır” anlayışı ile tüm insanlığa ve tüm varlıklara mutlak iyilik yapmak hedefine giden ve bu inancını yaşama dönüştürmüş insanlarız.

Gelecek elbette gelecek, biz iyi olursak her şey  güzel olacak.

Teşekkür ederiz Sayın Atabey,

Asıl ben size  teşekkür ediyorum, bu vesile ile tüm sektördeki dost ve arkadaşlarımı saygı ile ile selamlarımı gönderiyorum.

Buluşma ve görüşme noktalarımızdan biri de sizlersiniz ve sizlere bana bu fırsatı verdiğinizden dolayı şükranlarımı arz ediyorum.